1. Waddenacademie beoordeeld als “kennisbaken in complexe context”
In de afgelopen maanden heeft een externe evaluatiecommissie onder leiding van Stientje van Veldhoven de kwaliteit, relevantie en levensvatbaarheid van het werk van de Waddenacademie beoordeeld. De commissie is met name zeer positief over het feit dat de Waddenacademie in korte tijd in haar nieuwe rol van kennisregisseur van het Waddengebied is gegroeid, als verbinder in een bestuurlijk complex speelveld. Het evaluatierapport van de commissie, het zelfevaluatierapport en de bijlagen staan online.
Lees meer
2. Boek ‘De Europees- en internationaalrechtelijke status van de Waddenzee’ verschenen
Op 20 juni verscheen bij uitgeverij Boom Juridisch het boek ‘De Europees- en internationaalrechtelijke status van de Waddenzee’. Het betreft een deels geactualiseerde en geredigeerde versie van het rapport met dezelfde titel dat de Waddenacademie in december 2023 online uitbracht. De kennis die met dit boek wordt gedeeld is relevant voor beleidmakers, natuurbeheerders en vergunningverleners, als ook voor onderzoekers, maatschappelijke organisaties en geïnteresseerde burgers.
Lees meer
3. Oerol 2024
Op 14 juni gaven Heleen van Londen en Sjoerd Willem Bosch tijdens het Oerol festival een presentatie over hun gezamenlijk werk aan het zichtbaar maken van verhalen onder het maaiveld. Het bestuur en het bureau van de Waddenacademie waren hierbij aanwezig en ze bezochten ook de expeditie Doorgronding. Tijdschrift Noorderbreedte publiceerde een artikel over het project.
Lees meer
4. WadWeten: Heeft de Waddenzee een eigen populatie bruinvissen?
Bruinvissen worden steeds vaker in de Waddenzee gezien, maar over hoe lang ze er verblijven is weinig bekend. Uit nieuw onderzoek blijkt dat bruinvissen in het Deense en Duitse waddengebied het hele jaar bij hun honk lijken te blijven. Daarmee onderscheiden ze zich van hun veel reislustigere soortgenoten die op de Noordzee leven. Mogelijk is er zelfs sprake van een afzonderlijke subpopulatie die gescheiden van andere bruinvissen leeft.
Lees meer
Dit was de laatste WadWeten Tim van Oijen, die sinds 2009 schreef voor onze populairwetenschappelijke rubriek. Een overzicht van alle WadWetens van Tim vindt u hier.
We zoeken nog een opvolger voor Tim, reageren op de vacature kan nog tot en met 5 juli.
5. Wat betekenen de klimaatscenario’s 2023 voor het Waddengebied?
Tijdens de Toogdag voor de Wadden, op 1 juli, werd de nieuwe factsheet van de Waddenacademie gepubliceerd. In deze factsheet is uitgewerkt wat de KNMI’23 klimaatscenario’s gaan betekenen voor het Waddengebied, en daarmee een update van de begin 2022 door de Waddenacademie gepubliceerde Factsheet over Klimaatverandering in Nederland. Onderdelen van de factsheet zijn door de Waddenacademie tijdens de Toogdag toegelicht.
Lees meer
Kalender:
Bekijk ook onze kalender waar u een overzicht vindt van bijeenkomsten die door de Waddenacademie zelf georganiseerd worden en activiteiten van anderen die een relatie hebben met onze thema’s.
Kijk hier voor het overzicht.
Missen er nog activiteiten of bijeenkomsten? Laat het ons weten.