Werelderfgoedcentrum Waddenzee updates

Sneak peek nieuwe experience

Naast dat de bouw nu een aantal maanden volop aan de gang is, zijn we achter de schermen ook druk bezig met de ontwikkeling van de interactieve tentoonstelling in het nieuwe centrum.

Afgelopen maand hebben we het voorlopig ontwerp van deze experience afgerond. Weer een mooie mijlpaal in de realisatie van het Wereldergoedcentrum Waddenzee!

We zijn erg dankbaar voor de fantastische samenwerking met NorthernLight waarmee we de conceptuele en toekomstgerichte ideeën kunnen vormgeven tot een concreet ontwerp. De komende maanden gaan we aan de slag met de verdere invulling van de experience en met de selectie van partners om de experience te bouwen.

Vandaag geven we je graag alvast een sneak peek van de interactieve Waddentafel die je meeneemt naar het ontstaan van het Waddengebied, en je vooral laat ervaren hoe intensief de mens en de Wadden elkaar tot op de dag van vandaag beïnvloeden. De hele opstelling hebben we al getest met potentiële doelgroepen en de reacties zijn erg positief. Kortom, wij gaan met goede moed verder!

De afgelopen maanden hebben we met ongelooflijk veel plezier en inspiratie gewerkt aan het ontwerp en inhoudsontwikkeling voor de experience van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee.

We hebben intensief met het WEC team samengewerkt, zodat inhoud en vorm volledig hand in hand gingen. En dat was ook de enige manier, want WEC heeft een belangrijk verhaal te vertellen en wil impact maken. De samenwerking van de teams ging gepaard met heel veel openheid, humor, flexibiliteit en doortastendheid. We werkten echt samen als een 1 geïntegreerd team en dat heeft geresulteerd in een zeer krachtig en uitgebalanceerd ontwerp waar alle partijen ontzettend blij mee zijn!

We kijken uit naar het verder uitwerken van het ontwerp met de realisatie partners en verheugen ons op de verdere samenwerking met het WEC team. ”

– Andrea Veldkamp – Project Manager NorthernLight.

Bezoek ons tijdens de Lauwersoog zomermarkt op 20 & 27 augustus

Nu het zomerseizoen van start gaat, is het weer tijd voor de jaarlijkse drukbezochte zomermarktentreeks in de haven van Lauwersoog. Samen met onze collega’s van Zeehondencentrum Pieterburen staan we tijdens deze markt je graag te woord over de bouw, zeehonden, het Waddengebied en meer. Dus kom gezellig langs! We zien je graag op zondag 20 & 27 augustus in de haven van Lauwersoog.

Timelapse eerste bouw maanden

Sinds de start van de bouw in april is er al veel gebeurd op de bouwplaats. Daarom hierbij een korte timelapse van de afgelopen periode die vooral in het teken stond van het neerzetten van de fundering en het leggen van de eerste vloeren. We zijn erg enthousiast om te zien hoe het gebouw steeds meer tot leven komt!

Veel kijkplezier!

Nieuwe expositie in Zeehondencentrum Pieterburen: WAD Exotisch, over de Japanse oester

Zeehondencentrum Pieterburen verhuist in 2025 naar Werelderfgoedcentrum Waddenzee. Om alvast de verbreding in te zetten van alleen zeehonden naar het hele Waddengebied en haar bewoners opent deze zomer een nieuwe expositie in Pieterburen: “WAD EXOTISCH!” Deze expositie laat je kennismaken met de Japanse oester, een zogenaamde “exoot”. Een exoot is een organisme dat niet van nature in een gebied voorkomt en daar uiteindelijk blijft. Ze kunnen bewust of per ongeluk worden vervoerd naar deze nieuwe leefomgeving. Bijvoorbeeld de Japanse oester.

De expositie neemt je mee in de bijzondere geschiedenis van dit dier. Want hoe wordt een Japanse oester een ‘Nederoester’? In de expositie ontdek je wat voor reis de oester heeft afgelegd en waar hij allemaal terecht is gekomen. Bekijk een aantal documentaires over oesters en oesterbanken in Nederland en speel spelletjes waarbij je meer leert over de relaties tussen planten en dieren in de Waddenzee.

De expositie is een uiting van onze samenwerking met Stichting Geïntegreerde Visserij, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Van Hall Larenstein en Rijkswaterstaat. 

Toeristisch Informatie Punt geopend in Lauwersoog

In samenwerking met Stichting Promotie Waddenland is het Toeristisch Informatie Punt in de haven van Lauwersoog weer open! Hier kun je terecht voor toeristische informatie over het gebied rond Lauwersoog en informatie over de bouw van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee. Als de vlag uit hangt helpen de enthousiaste vrijwilligers je graag met de leukste tips en interessante informatie. Je vindt het informatiecentrum centraal aan de kade (Haven 1).

Loop gerust eens binnen!

Volg je de bouw al via de BouwApp?

Alle ontwikkelingen en updates over de bouw van het Werelderfgoedcentrum volg je heel gemakkelijk via de BouwApp.

Hoe doe je dat?
Ga naar je appstore om de BouwApp te downloaden. De app is gratis beschikbaar voor zowel Android als Apple apparaten.
• Zoek in de app naar ‘Werelderfgoedcentrum Waddenzee’ of ‘WEC’.
• Selecteer het project en klik op ‘volgen’.

Op de site van Werelderfgoedcentrum Waddenzee kun je een preview zien van hoe het eruit ziet.