1. Verre wintervakantie of niet: het maakt voor deze meeuw niks uit

Op 10 september verscheen in de rubriek WadWeten (een samenwerking van de Waddenacademie en de Leeuwarder Courant) een artikel van Wouter Hoving over de kleine mantelmeeuw. Bij de trektocht van kleine mantelmeeuwen draagt verder vliegen niet bij aan een hogere overlevingskans of meer broedsucces. Dat concludeerden onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de Universiteit van Amsterdam (UVA).

Lees het volledige artikel

2. Breed gedragen wetenschappelijk rapport over de ecologische effecten van garnalenvisserij

Op 28 september publiceerden Wageningen Marine Research (WMR) en de Waddenacademie gezamenlijk een rapport met daarin de beoordeling van de ecologische effecten van garnalenvisserij op de natuurlijke omgeving. Het rapport is tot stand gekomen op verzoek van het Ministerie van LNV vanuit de ambitie om een breed-gedragen, stevig onderbouwd en zo compleet mogelijk beeld te geven van wat wel en wat niet bekend is over de mogelijke effecten van garnalenvisserij op de leefomgeving, planten en dieren in Waddenzee en Noordzee.

Lees hier het volledige artikel

3. Eindsymposium Landschapstriënnale en 31e symposium Waddenacademie

Op 29 september vond het symposium “Dynamische Waddendelta – Klimaatbestendig kustlandschap van het Werelderfgoed Waddenzee” plaats in de Grote Kerk in Harlingen. De Waddenacademie organiseerde in samenwerking met  de Landschapstriënnale dit symposium, waar 200 deelnemers samen kwamen om te praten over de toekomst van de Waddenkust. Het symposium werd live gestreamed en is terug te kijken.

Voor meer informatie lees hier verder