1. Een weiland met brandganzen is voor kievieten geen groot succes 

Op 6 april verscheen in de rubriek WadWeten in De Leeuwarder Courant een artikel van Tim van Oijen. In de weilanden langs de randen van de Waddenzee overwinteren jaarlijks duizenden brandganzen. Ze blijven er tot in het voorjaar en delen dan de ruimte met broedende kieviten, grutto’s, tureluurs en scholeksters. Voor de kieviten is dat nadelig voor hun broedsucces.

Lees het artikel

2. Stinzeplanten zijn brengers van goed nieuws 

Op 24 april verscheen op de website van Noorderbreedte een artikel van de nieuwe Waddencorrespondent Sanne Meijer. Stinzenplanten horen bij het Waddenkustgebied. Deze bijzondere siergewassen werden er tussen 1650 en 1750 grootschalig geïntroduceerd. Sanne Meijer probeert nu haar eigen stinzenplantentuin aan te leggen. ‘Ze kondigen de komst van lichtere, warmere tijden aan.’

Lees meer

3. Digitale Systeemrapportage Waddengebied gelanceerd

Rijkswaterstaat en Deltares lanceerden in april 2023 de Digitale Systeemrapportage Wadden. Dit is een instrument om abiotische indicatoren (monitoringdata) voor de toestand van de Waddenzee eenvoudig en centraal openbaar toegankelijk te maken. Hierdoor kan de data gebruikt worden door beheerders, beleidsmakers of onderzoekers.

Lees meer