In deze maandelijkse digitale nieuwsbrief lichten we drie activiteiten en artikelen van de afgelopen maand uit die voor u interessant en relevant kunnen zijn. Indien u geen prijs op onze nieuwsbrief stelt kunt u zich onderaan deze nieuwsbrief afmelden. Voor een totaaloverzicht van alle activiteiten, rapporten, artikelen etc. kunt u natuurlijk altijd terecht op onze website, www.waddenacademie.nl
1. Rechten voor de Waddenzee zijn een antwoord op decennia-oude bestuurlijke problemen


Op 18 februari verscheen op de website van tijdschrift Noorderbreedte een artikel van Waddencorrespondent Tjesse Riemersma. Het beheer van de Waddenzee staat al decennia te boek als een lappendeken van bevoegdheden die de al broze natuur slecht beschermt. In dat licht opperen sommigen dat het Wad een eigen rechtspersoon zou moeten worden. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? De Waddencorrespondent is een samenwerking tussen tijdschrift Noorderbreedte en de Waddenacademie.

Lees meer
2. Digitale tweelingen gaan helpen ecosystemen beter te begrijpen
Op 20 februari maakte NWO bekend dat LTER-LIFE en acht andere projecten subsidie ontvangen om grootschalige wetenschappelijke infrastructuur op te zetten of te verbeteren. Een ervan is LTER-LIFE, dat als doel heeft: beter kunnen voorspellen hoe ecosystemen reageren op verandering. LTER staat voor Long-term Ecosystem Research, een internationaal netwerk van faciliteiten met in Nederland: de Waddenzee en de Hoge Veluwe.

Lees meer
3. Vooraankondiging Nederlandse-Duitse onderzoekscall
Op 23 februari maakte NWO bekend dat begin april 2023 in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) de Nederlands-Duitse call ‘Inzicht in complexe drukfactoren op de Waddenzee en handelingsperspectief’ wordt gepubliceerd. Deze call verbindt zich aan de Trilaterale onderzoeksprioriteiten  zoals beschreven in de Trilaterale onderzoeksagenda.

Lees meer