1. Aanbieding “De Wadden in vogelvlucht” aan Deltacommissaris Peter Glas

Op 9 november werd op het Deltacongres in Groningen “De Wadden in vogelvlucht” gepresenteerd. De publicatie van de Waddenacademie geeft een kort en bondig overzicht van alles wat er speelt in het Waddengebied, voor alle mensen die samenwerken aan een mooier Waddengebied. Katja Philippart, directeur van de Waddenacademie, overhandigde het eerste exemplaar aan de Deltacommissaris Peter Glas. De publicatie is te downloaden via onze website.

Lees meer

2. Programma en inschrijving swimcon 2024

De Trilaterale Swimway-conferentie 2024 (32e Symposium van de Waddenacademie) vindt plaats van 17-19 april 2024 in Groningen. De resultaten van het nieuwste onderzoek naar de levenscycli van vissen zullen worden gepresenteerd naast bijdragen over de praktische implementatie van wetenschappelijke bevindingen. Het programma begint op de 17e met excursies en 18 en 19 interessante presentaties. Bekijk het programma op de website.

Lees meer

3. Succesvolle drietenen gaan voor garnaal

Op 28 november promoveerde Emma Penning op onderzoek aan de foerageer-ecologie van drieteenstrandlopers. Deze soort doet het al jaren relatief goed in de Waddenzee. De sleutel tot dat succes zit in de timing van het belangrijkste voedsel: de garnalen op het wad. Het proefschrift van Emma Penning is opgenomen in het overzicht met Wadden gerelateerde proefschriften op onze website.
Lees meer

4. Zie ginds komt de veerboot: Sinterklaas in het Waddengebied

Op 22 november schrijft Waddencorrespondent Sanne Meijer in haar artikel over de sinterklaastradities in het Waddengebied. Rond de Waddenzee wordt begin december Ouwe Sunderklaas, Opkleden, Sunderum, Sunneklaas en Klozum gevierd. Zonder lieve, oude man met mijter. Integendeel, zelfs.
Lees meer

5. Dwaalgast of niet: roodsnavelkeerkringvogel

Op 2 november verscheen in de rubriek WadWeten een artikel van Wouter Hoving. De vondst van een dode roodsnavelkeerkringvogel op Texel deed in 2016 de harten van een aantal ecologen sneller kloppen. Onlangs tekenden de vinders hun waarnemingen op en deden aanvullend literatuuronderzoek naar deze tropische verschijning.

Lees meer

Tip:
Bekijk ook onze kalender waar u een overzicht vindt van bijeenkomsten die door de Waddenacademie zelf georganiseerd worden en activiteiten van anderen die een relatie hebben met onze thema’s. Missen er nog activiteiten of bijeenkomsten? Laat het ons weten.

Kijk hier voor het overzicht