1. Terugblik op drie zomerscholen

Afgelopen zomer was de Waddenacademie betrokken bij drie verschillende zomerscholen, waarbij in totaal 65 studenten van diverse studierichtingen kennis maakten met het Waddengebied. Op onze website kunt u meer lezen over de verschillende zomerscholen.

Lees meer

2. Vertaling Quick Scan Cumulatieve effecten Waddengebied verschenen

Op verzoek van het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft de Waddenacademie het rapport “Quick Scan cumulatieve effecten Waddengebied” (2021) in het Engels laten vertalen zodat dit meegenomen kan worden in de trilaterale afstemming. Hoewel het rapport grotendeels een vertaling betreft van een eerder rapport, is de inhoud nog actueel. Cumulatieve effecten vragen dringend aandacht om de Waddenzee beter te beschermen. 

Lees meer

3. Artikel op Nu.nl over klimaatverandering en gevolgen voor de Waddenzee

Op 21 september publiceerde Nu.nl een artikel over de gevolgen van klimaatverandering voor de Waddenzee. Katja Philippart van de Waddenacademie en Bas Bijl van de Waddenvereniging werden geïnterviewd door Emma van Bergeijk over de gevolgen van opwarming, zeespiegelstijging en zoetwaterverdeling.

Lees meer

4. WadWeten: Vogelpoep zorgt voor meer planten en eilandvorming in de Waddenzee

Vogelpoep is voedingsrijk en is daarmee een belangrijke bemester van voedselarme zandbodems waar grote kolonies trek- en watervogels komen. Maar hoe het met de bemesting door vogelpoep in de Waddenzee zat, was niet bekend. Valerie Reijers en collega’s onderzochten hoe vogelpoep de plantengroei op kleine eilanden in de Waddenzee beïnvloedt en daarmee ook de vorm van het eiland.

Lees meer

5. Jos Bazelmans benoemd tot bijzonder hoogleraar Delta-archeologie

Jos Bazelmans is benoemd tot bijzonder hoogleraar Delta-archeologie aan de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden. Hij combineert zijn werkzaamheden aan de universiteit met die bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Van 2008 tot 2013 was Jos Bazelmans portefeuillehouder Cultuurhistorie bij de Waddenacademie.

Lees meer

Kalender:

Bekijk ook de kalender waar u een overzicht vindt van bijeenkomsten die door de Waddenacademie zelf georganiseerd worden en activiteiten van anderen die een relatie hebben met onze thema’s.

Nieuw toegevoegd zijn:

  • 22 oktober: Open Science dag Datahuis Wadden in Leeuwarden, inschrijving is open!
  • 22 oktober: Symposium ED2050 Transities in de kustzone in Groningen
  • 14 november: 27e editie Current Themes in Ecolog: Long-term ecological research: scientific insights, challenges and opportunities in Lunteren
  • 25-29 november: Coastal Ecology Workshop in Antwerpen (B)

Kijk hier voor het overzicht.

Missen er nog activiteiten of bijeenkomsten? Laat het ons weten.